Yoga Centrum Utrecht                                                                            

 

waar yoga meer dan ontspannen is           

 

 

 

 

 

home  welkom  wat is yoga lessen rooster en kosten opleiding reizen vragen links kontakt

 

 

 

 

Wat is yoga ?

 

om namah shivaya

'Het doel van yoga is de beperkingen (onzuiverheden), die door het    proces van conditionering zijn ontstaan te herkennen en door ze te erkennen de mogelijkheid te geven te verdwijnen, zodat het licht van puur ongeconditioneerd bewustzijn kan schijnen.'(Patanjali)

onze zienswijze:  Yoga is een systeem van lichamelijke en geestelijke posities (asana's) die als doel hebben de relatie tussen tussen lichaam en geest in evenwicht te brengen en houden, waardoor een vitaal levende persoon ontstaat, die ontspannen in het midden van het leven staat in het juiste evenwicht tussen spanning en ontspanning, tussen rust en beweging, tussen bewustzijn en bewust zijn.

De gedachten achter yoga 

Bij yoga is de aandacht, in tegenstelling tot het gewone leven gericht op wie je bent, niet op wat je hebt. Aangezien de aandacht vaak gericht is op wat je hebt, ben je je daarmee gaan identificeren en is er een verkeerd beeld van jezelf en de werkelijkheid ontstaan ( A-vidya wordt dit genoemd, onzuivere kennis). Je identificeert je het meest met de gedachte een persoon te zijn. Deze persoon bestaat meestal uit verschillende aspekten, zoals lichaam, denken, gevoelens, geschiedenis, toekomst, baan enz. Allemaal mogelijkheden en onmogelijkheden, die verzameld zijn onder de noemer 'ik'. 

Dit 'ik' is echter iets dat jij waarneemt. Iets dat je waarneemt kun je niet zijn. Toch hebben wij ons in algemeenheid deze gedachte toegeŽigend en tot ons zelf gemaakt en willen die nu verdedigen en behouden. Daardoor ontstaan spanningen en geblokkeerdheid.

Yoga legt dit proces bloot, door deze spanningen die zich in lichaam en geest hebben vastgelegd, bewust te worden. Hier begint het proces van zuiver waarnemen, het kijken naar jezelf zonder vooringenomenheid. 'Ik' leer je zien als buitenkant, als 'de persoon, het voertuig' waarmee je nuttig kunt en moet werken, maar die je niet zelf bent. Als je deze identificaties kunt zien als resultaten van A-vidya (niet ware kennis) zal je deze vanzelf stoppen. Door het vasthouden en verdedigen los te laten, verdwijnen ze van zelf. Zoals sneeuw voor de zon verdwijnt, lossen spanningen/blokkades op in het licht van het bewustzijn. Er hoeft niets geleerd te worden alleen maar afgeleerd, losgelaten, ontspannen.

meer: Wat is yoga uitgebreid, click